apache briefing

Apache este cel mai folosit server Web din lume, conform unui studiu al organizatiei Netcraft.Cele mai importante caracteristici care l-au impus ca lider pe aceasta piata se numara stabilitatea si numarul relative mic de problem pe care le poate genera, faptul ca este open source si posibilitatea rularii sub diferite sisteme de operare, ca Linux, BSD, Windows.
Asemenea oricarui alt server, Apache ruleaza in fundal sub forma unui daemon. Scopul sau este sa astepte cereri si sa le serveasca in conformitate cu specificatiile din fisierele de configurare.

Iata modelul de functionare a celor mai cunoscute MMP:

* MMP prefork – se porneste de la un numar prestabilit de procese care realizeaza deservirea propriu-zisa a clientilor; apoi se ajusteaza numarul acestora in functie de cel al cererilor concurente;
* MMP cu theard-uri – seamana cu modelul precedent, cu exeptia faptului ca la baza serviri cererilor se afla theard-ul (firul de executie), si nu procesorul.
* MMP per process-copil – se folosesc fire de executie intr-o maniera similara modelului precedemt; se pornesc un numar prestabilit de procese care ramane fixat , variind numarul de fire per proces, astfel simplificandu-se folosirea gazdelor virtual;
* MMP WindowsNT – a fost scris special pentru platform Windows care este centrata pe fire de executie, si nu pe procese. Se creaza un process-parinte si unul copil, cel din urma servind toate cererile via fire de executie. Modelul foloseste caracteristici specifice platformei pentru o mai buna performanta.
Practic, creerea unui modul Apache inseamna scrierea unor functii de tratare pentru o parte dintre etapele ce apar in timpul rularii serverului. Iata prototipul unei functii de tratare standard a severului Apache:
static int handler (request_rec * r)

0 comentarii: