atacuri active impotriva retelelor de calculatoare

Atacuri active sunt atacurile in care intrusul se angajeaza fie in furtul mesajelor, fie in modificarea sau inserarea de mesaje false. Aceste atacuri sunt serioase deoarece modifica starea sistemelor de calcul, a datelor sau a sistemelor de comunicatii.

Mascarada este un tip de atac in care o entitate pretinde a fi o alta entitate.Acest tip de atac este insotit de regula, de o alta amenintare activa, cum ar fi inlocuirea sau modificarea mesajelor;

Reluarea mesajelor se produce atunci cand un mesaj sau o parte a acestuia este repetata in intentia de a produce un efect neautorizat. De exemplu, este posibila reutilizarea informatiei de autentificare a unui mesaj anterior

Modificarea mesajelor produce modificarea continutului unor mesaje. Poate fi folosita pentru a se schimba beneficiarul unui credit intransferul electronic de fonduri sau pentru a modifica valoarea acelui credit.

In cazul atacurilor active se inscriu si unele programe create cu scop distructiv si care afecteaza, uneori esential, securitatea calculatoarelor. Atacurile presupun, in general, fie citirea informatiilor neautorizate, fie in cel mai frecvent caz distrugerea partiala sau totala a datelor sau chiar a calculatoarelor. Dintre aceste programe distinctive se pot mentiona:

Virusii - reprezinta programe inserate in aplicatii, care se multiplica singure in alte programe din spatiul rezident de memorie sau de pe discuri.Astel fie se incarca memoria si unitatea de stocare si blocheaza sistemul, fie, dupa un numar fixat de multiplicari, devin activi si intraintr-o faza distructiva, care este de regula exponentiala.

Bomba software - este o procedura sau parte de cod inclusa intr-o aplicatie , care este activata de un eveniment predefinit. Autorul bombei anunta evenimentul, lasand-o sa,explodeze", adica sa realizeze actiunile distinctive programate.

Viermii - au efecte similare cu cele ale bombelor si virusilor. Principala diferenta este aceea ca nu se inmultesc singuri. Se muta in permanenta, ceea ce ii face dificil de detectat.

Trapele - reprezinta accese speciale la sistem, care sunt rezervate in mod normal pentru proceduri de incarcare de la distanta, intretinere sau pentru dezvoltatorii unor aplicatii. Ele permit accesul la sistem, evitand procedurile de identificare uzuale.

Calul Troian - este o aplicatie care are o functie de utilizare bine cunoscuta si care, intr-un mod ascuns, indeplineste si o alta functie. Nu se creeaza copii, astfel un hacker poate inlocui codul unui program normal de control "login" prin alt cod, care face a6celasi lucru si care, in plus, copiaza intr-un fisier numele si parola pe care utilizatorul le tasteaza in procesul de autentificare.

0 comentarii: